Penya Barcelonista de Lisboa

dilluns, d’abril 26, 2010

La màgia europea del Camp Nou

La nit de Pichi


Zubiria provoca l'èxtasi

Primer miracle: 1977-78 contra l' Ipswich es va remontar un 3-0 de l'anada.


La màgia europea del Camp Nou

Quan sembla que tot està perdut, que el trajecte del Barça a Europa ha arribat a la fi, apareix el jugador dotze per obrar el miracle. El factor Camp Nou, decisiu anteriorment en cinc nits inoblidables, es prepara per intervenir de nou.

El Barça ha de capgirar un 3-1 advers davant de l’Inter de Milà al Camp Nou. No és una situació nova. És el mateix escenari en què es va trobar en la tornada dels setzens de final de la Champions 1993/94 i en els quarts de l’edició 1999/00. Llavors, contra el Dinamo de Kiev i el Chelsea , els conjunts que dirigien Johan Cruyff i Louis van Gaal van completar una de les seves actuacions més brillants per superar l’eliminatòria. Són les dues últimes nits màgiques europees de l’estadi. Abans n’hi havia hagut altres de sonades.

La nit de ‘Pichi’

Possiblement, la més increïble de totes va ser la del 16 d’abril del 1986. En les semifinals de la Copa d’Europa, el Barça havia de capgirar un 3-0 al Goteborg per ser a la final de Sevilla. Un hattrick de Pichi Alonso va possibilitar que el bitllet es decidís als penals, on un Urruti estel•lar va guiar l’equip al triomf. Quan Víctor va marcar la pena màxima definitiva el Camp Nou va explotar. “Si aquesta eliminatòria fos una novel•la, estic segur que l’editor l’hauria llençat a la paperera perquè no s’hauria cregut el final”, va declarar l’entrenador Terry Venables després del matx.

Zuviria provoca l’èxtasi

Igual o més difícil es presentava el panorama en la tornada dels setzens de la Recopa 1978/79. El Barça estava contra les cordes, amb un 3-0 advers contra el poderós Anderlecht. L’ambient a l’estadi va ser infernal. Els blaugrana marcarien tres gols en moments clau: Krankl al principi, Heredia a pocs segons del descans i Zuviria al minut 86. El deliri es va consumar en els llançament dels penals, en què el Barça va ser molt més efectiu (4-1). Basilea quedava més a prop.

El primer miracle

Menys recordada és la primera gran remuntada europea a casa. Va ser en els vuitens de final de la Copa de la UEFA 1977/78, davant l’Ipswich Town de Sir Bobby Robson. Pocs confiaven en superar el 3-0 de l’anada, però els gols de Cruyff, per partida doble, i un altre agònic Rexach van ressuscitar el Barça. Els penals van dictar sentència i el porter Artola es va erigir en l’heroi en aturar els dos llançaments inicials dels anglesos.