diumenge, de setembre 26, 2010

Són unes feres (1-3)

Genial victòria del Barça al camp d’un combatiu Athletic Club, que ha jugat amb deu tota la segona part. L’equip ha controlat els noranta minuts amb autoritat i ha decidit amb els gols de Keita, Xavi i Busquets. Villa ha estat expulsat al 86.

Els tres punts de San Mamés sempre ténen un regust especial per l’èpica que comporta un escenari així. Sense Messi, el Barça ha realitzat un treball ple de coratge per emportar-se’ls. S’ha vist un gran partit. Ara bé, els de Guardiola han estat superiors al rival de principi a fi. El domini culer s’ha agreujat amb l’expulsió d’Amorebieta, al final de la primera part. La diana de Keita a l’inici de la segona ha decantat la balança definitivament. Xavi ha ampliat l’avantatge abans d’un final boig, amb expulsió de Villa, gol local i sentència de Busquets.

Villa al pal

Guanyar a Bilbao no ha estat ni serà mai senzill. Se n’ha convençut aviat el Barça, sota la tradicional pluja. A la Catedral, el futbol és en estat pur, a un ritme frenètic. S’intuïa un Barça inspirat. Malgrat els pocs espais, l’equip combinava amb aparent facilitat. Formava amb el rombo al mig camp que contra l’Sporting no va acabar de quallar. Davant l’Athletic Club, sí. El porter Iraizoz ha evitat el gol de Keita amb una gran intervenció (min 11), just abans que Villa enviés al pal una assistència estratosfèrica d’Iniesta (min 13).

Els bascos es queden amb deu

El xoc d’estils era evident. L’Athletic Club, per la seva banda, era molt més vertical. Amenaçava per alt, però topava amb un Piqué i un Puyol imperials. El Barça manava i feia gala d’una enorme solidesa. Els rols d’uns i altres s’han accentuat a partir del minut 34, quan Amorebieta ha vist la vermella directa per una dura i innecessària entrada a Iniesta a la medul•lar. A partir de llavors, amb l’afició bilbaïna rugint, els homes de Guardiola han avançat la zona d’acció. De totes maneres, la crispació incomodava el conjunt blaugrana.

Gol de Keita

Els ànims no s’han calmat a la represa. La gespa cada vegada estava més pesada i la pilota es frenava. Un escenari ideal per als lleons, que han tingut una gran oportunitat en una jugada embolicada en què Javi Martínez ha disparat al pal (min 49). El Barça obria el camp reubicant Iniesta i Pedro a les bandes. Superat l’ensurt, el vigent campió s’ha apuntat el 0-1 gràcies a una brillant combinació: un toc magistral de Villa l’ha recollit Keita, que ha batut Iraizoz amb l’exterior (min 55). I tot seguit Pedro hauria pogut sentenciar. Aquest cop el porter blanc-i-vermell, molt inspirat, ha estat salvador.

Final sorprenent

El premi a la paciència culer ha colpit l’Athletic Club. La descomunal despesa física començava a passar factura els dos equips. La diana de Keita i la superioritat numèrica mantenien el Barça més sencer. Arribava bé. De fet, Alves era més un extrem que no pas un lateral. Iniesta també s’ha trobat amb el pal (min 68) i Villa no es cansava de generar perill. Al 74, un xut de Xavi des de la frontal desviat per un defensa s’ha convertit en el 0-2,

Semblava mort el partit. L’Athletic Club ha revifat a les acaballes amb l’expulsió de Villa (min 86) i el posterior gol de Gabilondo (min 89). El Barça ha patit un minut i mig, fins que Busquets ha rubricat un contraatac liderat per Pedro amb un xut a l’escaire. Un final vibrant per a un partit entre dues bèsties.