dijous, de maig 26, 2011

Jugar a “casa” una final de Champions no és garantia

Al llarg de la història de la màxima competició continental, hi ha deu equips que han disputat la final al seu país, com farà el Manchester United contra el Barça. En tres ocasions, el conjunt que jugava a “casa” no va poder cantar victòria.
Per onzena vegada en els 55 anys de vida de la Copa d’Europa, actual Lliga de Campions, un dels dos finalistes jugarà al seu país. En aquest cas serà un conjunt anglès, el Manchester United, que s’enfrontarà a Londres contra el Barça. Tot i que l’estadística dóna com a favorit al conjunt que juga a casa, hi ha casos en què no ha estat així.
El mateix Barça ho va patir
Un dels dies més tristos de la història del FC Barcelona es va escriure el 7 de maig del 1986 a Sevilla. L’afició culer era majoria al Ramón Sanchez Pizjuán i tots els barcelonistes pensaven que aquell cop la final no es podia escapar. Un empat a 0 després de la pròrroga va donar pas a una fatídica tanda de penals que va deixar als de Venables sense premi.

L’Stade de Reims i la Roma també van caure

La primera final és va disputar a París l’any 1956. Els francesos de l’Stade de Reims van aconseguir arribar fins l’últim esglaó de la competició, però es van veure superats pel Reial Madrid (4-3). En l’edició del 1984, la Roma no només jugava al seu país, Itàlia, sinó que també ho va fer en el seu mateix estadi, l’Olímpic de Roma. Llavors va ser el Liverpool qui li va prendre l’orelluda en imposar-se als penals. El partit havia acabat amb empat a 1.

Set equips van fer bona la coincidència

En set ocasions sí que van ser els locals qui van celebrar el triomf. Dos d’aquests, el Reial Madrid l’any 1957 contra la Fiorentina (2-0) i l’Inter de Milà el 1965 davant del Benfica (1-0), van aixecar el títol al seu estadi. La resta: Manchester United, Ajax, Liverpool, Juventus i Borussia Dortmund van proclamar-se campions al seu país, però no a la seva ciutat.