dimarts, d’abril 12, 2011

A semis amb grandesa (0-1)

El Barça ha certificat la seva classificació per a les semifinals de la Lliga de Campions sense sobresalts en vèncer per 0-1 al camp del Xakhtar. Un gol de Messi abans del descans ha servit esfumar les il·lusions de remuntada local.

L’ofici blaugrana no ha deixat marge a la sorpresa en la tornada dels quarts de final de la Lliga de Campions. L’equip partia amb el confortable coixí del 5-1 del Camp Nou i ha jugat bé les seves cartes en els minuts inicials, amb concentració i intel·ligència . Un cop frenat l’ímpetu del Xakhtar l’ha sentenciat a base de control i un gol al minut 43 de Leo Messi, supersònic. Aquí finalitzaria l’eliminatòria perquè així ho ha volgut el Barça –amb un enorme Víctor Valdés- davant d’un rival incrèdul, hipnotitzat pel seu domini.

Amb els cinc sentits Persistia en la prèvia del partit el record de la tornada contra el Betis i, a l’hora de la veritat, el duel a Donetsk no hi ha tingut res a veure. En primer lloc perquè en aquesta ocasió el Barça formava amb la majoria dels jugadors habituals. A més, no s’ha deixat sorprendre a l’inici per un Xakhtar que li discutia la possessió i que ha fet intervenir Valdés en una oportunitat matinera de Douglas Costa (min 8) i en altres aproximacions menys compromeses per al porter. La pressió ucraïnesa dificultava les transicions dels de Guardiola, forçats en ocasions a jugar en llarg.

Domini i gol visitant Superats els instants de més empenta local, el Barça ha començat a combinar amb certa fluïdesa, llançant les primeres advertències, xuts llunyans. A la mitja hora ja enlluernava. En pocs segons de diferència s’hauria pogut avançar, però primer el defensa Rakitskiy ha salvat el gol d’Adriano sobre la línia i després el porter Pyatov ha neutralitzat la vaselina de Messi. S’apropava a la diana el Barça i, just abans del descans, el mateix Messi marcaria el 0-1 amb una ràpida execució de control, regat i tret des de l’interior de l’àrea. El gol número 48 de la temporada per al pitxitxi de la Champions.

Moment per al repòs El majestuós Donbass Arena es prendria la segona part de forma més contemplativa. El Xakhtar estava apagat, el Barça còmode i seriós, i l’eliminatòria decidida. Als catalans els interessava que el ritme fos pausat, sense alternatives. I amb un Mascherano colossal de central i un Valdés molt inspirat ho aconseguien. Pep Guardiola s’ha permès el luxe de reservar Piqué, Xavi i Villa per als propers compromisos, de màxima exigència en les tres competicions.

Històric A les acaballes Moreno ha estat a punt de trobar el gol de l’honor saltant acrobàticament, però el seu toc no ha trobat porteria (min 83). La victòria era del Barça, que es classificava amb tots els honors per a les semifinals de la Lliga de Campions. Serà entre els quatre millors d’Europa per quart any consecutiu.