Penya Barcelonista de Lisboa

dilluns, de novembre 19, 2007

“Hem d’estar mentalment preparats”


"Hem d'estar mentalment preparats"

Deco, que enfila la part final de la seva recuperació, assenyala la solució per als mals resultats del Barça a camp contrari. El blaugrana afirma, en aquest sentit: “Hem de ser conscients que si volem guanyar la Lliga haurem de sumar punts fora”.

Deco s’ha perdut els últims set partits per culpa d’una ruptura miotendinosa a l’adductor mitjà de la cama esquerra, soferta el 20 d’octubre, quan es trobava en un gran moment de forma.

Des de llavors, no ha deixat de treballar per superar la lesió, sempre molt atent a l’actualitat blaugrana. Ja en la recta final de la recuperació, el migcampista portuguès ha parlat a Barça TV i a www.fcbarcelona.com de les sensacions que li ha transmès l’equip durant el mes que ha estat fora dels terrenys de joc.

Com es troba de la lesió?

"Estic en la fase d'entrenament amb el recuperador. Estic fent part de gimnàs i part de camp. Ja estic a la part final de la recuperació". Ja fa gairebé un mes que es va lesionar al camp del Vila-real.

Estava potser en un dels millors moments des que va arribar al Barça?

"La veritat és que havia fet una bona pretemporada. Estava jugant bé i físicament em trobava bé. Ara necessito recuperar-me i intentar estar a un bon nivell".

Creu que li costarà tornar a tenir aquest nivell o és un tipus de lesió fàcilment superable?

"No és una lesió senzilla, però estem treballant bé per recuperar-la i no tornar a tenir problemes. Després caldrà treballar bé físicament per poder estar una altra vegada bé".

En aquests moments li arriba a canviar el caràcter o, amb la trajectòria que porta, ja sap com ha d’actuar en aquests casos?

"Per més experiència que tinguis i per més que sàpigues com són les coses, les il.lusions són sempre complicades. Quan estàs a la competició, quan hi ha partits, quan a l'equip hi ha altres jugadors que també estan lesionats, és sempre complicat. L'experiència, però, l'únic que et dóna és una mica més de paciència. Però els jugadors sempre volem jugar".

Suposo que troba a faltar els entrenaments, però quan arriba el dia de partit se sent més impotent pensant que hauria de ser al camp? "Els dies de partit és quan més pateixes, perquè sents que no pots fer res". Com és Deco mirant un partit a la televisió? "Com la majoria de gent, expresso les meves opinions. Quan miro el partit des del Brasil sí que em puc expressar un mica més, perquè estic a casa, però quan estic a l'estadi és més complicat. Estic tranquil quan guanyem, però em poso nerviós quan perdem".

Gairebé un mes fora de l’equip, com l’ha vist tot aquest temps?

"El nostre gran problema són els partits de fora. Cal mentalitzar-nos que els equips fora de casa juguen d'una altra manera, són diferents, són més agressius, no et respecten tant… En canvi, quan vénen a jugar al Camp Nou no són així. Quan juguen a casa seva no tenen por d'atacar, se senten més còmodes i, per això, nosaltres hem d'estar molt més preparats per a aquests partits".

I què s’ha de fer per imposar aquest respecte fora de casa?

"Cal treballar més que ells. Hem d’estar mentalment preparats per saber el que ens trobarem". Normalment, quan les coses no acaben de funcionar, els que estan de baixa o estan fora són els millors. Fins i tot hi ha gent que diu que, amb l’absència de Deco i Eto’o, falta agressivitat. Ho veu així?

"Quan l’equip perd sempre es busquen solucions, es parla dels jugadors importants i dels que estan fora. És normal, però crec que no ha de ser així. Nosaltres tenim una gran plantilla i grans jugadors. Jo sempre he dit que trobo a faltar sempre els jugadors que estan lesionats perquè deixen de ser una opció per a l'entrenador, però crec que els problemes no passen per aquí. Tenim gent molt bona".

Li ha sorprès que s’hagi qüestionat Rijkaard i, fins i tot, que sigui el punt d’atenció dels mitjans de comunicació i que moltes crítiques s’estiguin centrant en ell?

"Jo crec que és un problema, però és normal per la manera com és el futbol avui en dia, per la grandesa del club i per la intensitat amb la qual es viu. Quan fem dos o tres partits bons, en parlen bé, de vegades massa i tot, i quan en perdem un ja torna la crisi, es qüestiona l’entrenador, alguns jugadors... Nosaltres no ho vivim així, perquè fer-ho seria molt complicat. Sabem el que busquem i estem intentant treballar-ho. Però la crítica és normal i, sobretot, quan l’entrenador fa tant de temps que és aquí".

Una de les víctimes d’aquestes exageracions, tant pel costat bo com pel dolent, és Ronaldinho. Marca dos gols a casa i sembla que s’ha recuperat i que torna a ser el nou Ronaldinho, i l’endemà perden al camp del Getafe i se l’ha d’asseure a la banqueta. En aquest sentit, el jugador pot aïllar-se d’aquest ambient?

"És complicat. Però, personalment, et puc dir que no ho visc d’aquesta manera. Ja sabem que la premsa ho fa, això. Un dia ets el número u i un altre dia estàs en baixa forma. És així, i hem d’acostumar-nos-hi". Vostè és un dels jugadors que menys tòpics usa a l’hora de parlar. I, a més a més, li agrada parlar de futbol.

No troba que cada vegada es parla més del que envolta el futbol i menys de l’anàlisi pròpia d’aquest esport ?

"La meva professió és jugar a futbol, no sóc periodista. La veritat és que avui en dia fan molts programes en què discuteixen de futbol, però no parlen del futbol de veritat, dels gols, de les jugades, dels jugadors… Són temes que no sé per què es tracten ni quin interès tenen".

Creu que l’equip té possibilitats de tornar a aconseguir els èxits de fa 2 anys?

"A casa estem bé, però hem de canviar alguna cosa i millorar fora de casa. Hem de ser conscients que, si volem guanyar la Lliga, haurem de sumar punts fora".
Atent al planter
Una curiositat. Suposo que encara es veu molts anys més jugant a futbol, però potser alguna vegada ha pensat com hauria de ser el perfil de jugador que el substitueixi. Hi ha un jugador d’origen brasiler al planter del Barça, Thiago Alcántara, fill de Mazinho, que, amb només 16 anys, ja s’ha entrenat amb el primer equip i ha jugat la Copa Catalunya. El jove Thiago té condicions semblants a les seves: és un jugador molt tècnic, molt atrevit i amb molt caràcter. Veu que algun dia Thiago podrà ser el nou Deco? "Jo crec que sí. Té molta qualitat i, tot i ser molt jove, té molta personalitat i molt de caràcter. El seu pare ha estat un gran jugador i m’encantava. De petit el veia jugar amb la selecció i amb el Celta. Tiago porta la sang d’un gran jugador, crec que ho té tot per triomfar. La sort que tinc és que és molt jove i encara podré jugar alguns anys més..."