Penya Barcelonista de Lisboa

dimecres, de febrer 23, 2011

Guardiola: Un innovador de les banquetes


Guardiola: Un innovador de les banquetes


El tècnic de Santpedor porta tres anys demostrant que no és un entrenador com la resta. No només pel seu espectacular balanç de victòries, sinó perquè ho ha aconseguit aportant elements innovadors a la gestió d’equips.

La seva dilatada experiència com a futbolista li ha permès aplicar una sèrie d’elements que es diferencien sobre la majoria de tècnics. Des que està a les banquetes, el tècnic de Santpedor ha modificat moltes rutines instal•lades al futbol de fa anys. I ha demostrat que també són exitoses.

Amb un bagatge dilatat i una experiència forjada al Barça, però també a Itàlia, Mèxic i a Qatar, Guardiola ha creat escola amb decisions que, anys enrera semblaven inamobibles.

Primer pas: la Ciutat Esportiva

En el cas del Barça, va prendre la decisió de traslladar tota l’activitat esportiva del primer equip a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. Allà el primer equip tindria la seva primera casa, el seu vestidor, el seu gimnàs i els seus serveis mèdics. És l’espai on comparteix privacitat amb un equip de col•laboradors cohesionat.

Anàlisi audiovisual propi i aliè

En aquest despatxos es construeix l’equip, també amb una feina audiovisual diferent a la que existia en d’altres tècnics, no només per analitzar els partits dels rivals més propers, també per editar els enregistraments dels partits del Barça o dels mateixos entrenaments. De fet, Guardiola ha implantat al primer equip una tasca, millorada i perfeccionada, que ja havia instaurat quan el Barça B estava a Tercera.

Menys hores de concentració

Una de les decisions més sorprenents, que amb el pas del temps també han incorporat altres equips d’elit, fa referència als desplaçaments, que, en el cas dels partits de Lliga i Copa, es fa el mateix dia. El tècnic, que durant l’etapa de jugador va patir les llargues concentracions als hotels, opta per relaxar l’agenda dels professionals i focalitzar-la a les necessitats sobre el terreny de joc.

I per el que fa als partits que és juguen al Camp Nou, les habituals concentracions ja són història. Els fa entrenar-se pel matí al mateix dia de partit, i en lloc del clàssic hotel proper a l’estadi, els jugadors marxen cap a casa i tornen hora i mitja abans del xiulet inicial.

Vídeos per motivar

A banda del seguiment dels partits, Pep Guardiola i el seu equip també han fer servir el treball audiovisual com a element de motivació. Per exemple, minuts abans de la final de la Champions a Roma davant el Manchester United, un vídeo amb imatges de tots els futbolistes de la plantilla mesclades amb imatges de la pel•lícula ‘Gladiator’ va servir per preparar els moments previs a la tercera Champions del Club.

Un any més tard, minuts abans del partit que donava la segona lliga al Barça amb el tècnic de Santpedor a la banqueta, un vídeo sobre el intent del rescat del alpinista Iñaki Otxoa a l’Annapurna va ser el que varen visionar els jugadors abans del decisiu partit al Camp Nou davant el Valladolid, a l’última jornada de la Lliga del curs 2009/10.

El àpats, tots plegatsGuardiola ho vol tenir tot sota control. Per això vol que els jugadors esmorzin i dinin plegats, quants més dies millor, al menjador del primer equip de la Ciutat Esportiva. El Club va atendre la petició del entrenador i quasi cada dia un equip de cuiners i de nutricionistes preparen els aliments que han de menjar els futbolistes.

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home