dissabte, d’abril 23, 2011

Rumb a la Lliga (2-0)

El títol de Lliga s'acosta al Camp Nou. Els gols de Villa i Messi, un a cada part, mantenen l'avantatge de vuit punts al capdavant de la classificació, quan només queden 15 en joc. Ara ja es pot pensar en Europa.

En el dia de Sant Jordi, de les roses i els llibres, el Barça menys habitual - sense Piqué, Xavi, Iniesta, Pedro o Messi en l'onze inicial- ha regalat a l'afició un treballat i sofert triomf al Camp Nou davant l'Osasuna. La victòria apropa descaradament el títol de Lliga al FC Barcelona, que ha resolt la cita prèvia a l'anada de la semifinal de Champions amb dos gols de Villa i Messi, un a cada meitat.

D'aquesta manera, doncs, el conjunt de Guardiola manté els vuit punts d'avantatge contra el Madrid, que abans havia sortit victoriós del seu partit a València (3-6), amb només cinc jornades per davant.

Villa recupera el seu olfacte

Tot i trigar una estona a prendre el pols al matx a causa de les moltes novetats en l'onze, el Barça ha avisat des de l’inici. Vila i Afellay, els dos punyals en atac juntament amb Jeffren, han amenaçat la porteria de Ricardo en els primers cinc minuts. El ritme del matx era més aviat baix a l'inici, i el Barça no disposava de la possessió i les associacions habituals, però una ràpida combinació entre els tres de dalt ha estat suficiente per obrir el marcador. Afellay ha obert a banda, Jeffren ha centrat i Villa ha rematat a gol. S'havia acabat la sequera del '7'.

Apareix Valdés

El gol no ha tirat enrere l' Osasuna, que pressionava gairebé sempre molt amunt la sortida de pilota blaugrana. A Sergio, Keita i Thiago els costava enllaçar i entendre's, tal era la incomoditat local per trenar jugades. Tampoc els de Mendilibar arribaven amb perill i tota la batalla es dirimia al migcamp. Aquí acostumaven a vèncer els de Guardiola, però després faltava profunditat. Sí l’ha tingut l'Osasuna, però, en l'última acció abans del descans, quan Damià ha rematat a boca de canó una rematada que Valdés ha tret sota la línia de gol amb una aturada providencial.

Sense ocasions

L'inici de la segona meitat, amb el canvi d 'Iniesta per Jeffren, ha estat molt espès per part dels dos equips. Al Barça seguia faltant-li possessió i profunditat i Osasuna semblava conformar-se amb anar perdent per la mínima i deixar passar el temps. Guardiola ha intentat activar el partit amb l'entrada de Messi, per Villa. Després, Milito ha demanat el canvi per lesió i Xavi s’ha apuntat al partit.

Messi sentencia

Amb Iniesta, Messi i Xavi sobre el camp, l'equip ha millorat sensiblement, encara que gairebé sempre se seguia jugant en camp propi, amb un Osasuna incansable en la pressió. S'arribava als minuts finals amb només un gol de diferència. Mendilíbar finalment ha arriscat i ha fet jugar Pandiani, insuficient per crear perill a l'àrea de Valdés. A l'altra banda del camp, en una de les poques arribades del Barça en una freda segona part, Messi ha acabat amb la incertesa i ha anotat el seu gol 50 de la temporada. Fa olor a Lliga al Camp Nou.

La prèvia El factor festiuL’últim cop que el FC Barcelona va jugar un partit al Camp Nou en un dia de festa a la ciutat l’equip va perdre. El precedent és l’11 de setembre del 2010, Diada de Catalunya i dia que l’Hèrcules, amb dos gols de Valdez, va endur-se la victòria de Barcelona en la jornada 2. Avui, dia de Sant Jordi, l’equip blaugrana intentarà que la festa no torni a esgarrar-se.
Toca aixecar-se: la Lliga s’ho valRoger Bogunyà
El Barça rep aquesta tarda de Sant Jordi l’Osasuna al Camp Nou (20 hores, GolT, Canal+ Liga i R@dio Barça). El repte és no pensar més en la final de Copa i centrar-se en la Lliga, que és molt a prop. Adriano, Abidal i Bojan, lesionats, no jugaran.
La Copa és història i ha arribat l’hora d’aixecar-se, deixar de mirar enrere i pensar en el futur més immediat de l’equip, que és l’Osasuna i la Lliga, el Madrid i la Champions. Primer, però, és el torn dels navarresos, un conjunt enormement incòmode sempre que ha visitat el Camp Nou aquestes darreres temporades. Un triomf contra l’Osasuna seria la millor manera d’apropar el títol de Lliga i, també, per afrontar la semifinal de Champions.

La competició més important

Guardiola ha repetit durant tot l’any que la Lliga és la competició més important de la temporada. Ara ha arribat l’hora de recordar-ho i demostrar-ho en un partit que serveix de pont abans de la segona tanda de duels contra el Madrid. És un partit trampa, que exigeix tota la concentració. L’Osasuna, setzè classificat i només dos punts per sobre del descens, no regalarà res.

Un onze imprevisible

Sigui com sigui, Guardiola haurà d’alinear un onze condicionat per les moltes baixes que té l’equip. A les ja conegudes d’Abidal i Bojan, dimecres se li va unir la d’Adriano, cosa que obligarà el tècnic a idear un equip de sortida diferent del dels últims dies. Potser, també, és el moment dels jugadors menys utilitzats en els darrers partits i perquè descansin els que més minuts acumulen. Guardiola confia en tots ells i la Lliga els necessita. Dels 19 convocats, n’haurà de descartar un abans del matx.

Mendilíbar reanima l’Osasuna

La cita no només és perillosa per trobar-se després i abans de partits amb l’etern rival. També per l’entitat del visitant al Camp Nou, l’Osasuna, un equip molt i molt necessitat de punts, tot i que ha revifat força de la mà de José Luis Mendilíbar. Amb ell a la banqueta, el conjunt navarrès
ha guanyat dos dels últims tres desplaçaments. Amb Camacho, el seu predecessor en el càrrec, l’equip no havia sumat ni una sola victòria fora de casa.

Al Camp Nou, sense els lesionats Rúper, Masoud i Aranda, i sense els sancionats Sergio, Soriano i Puñal, l’Osasuna cercarà una gesta similar a la que li va permetre tombar el Madrid a Pamplona, ara fa uns mesos. Els hi va la permanència.