Penya Barcelonista de Lisboa

dimarts, de novembre 30, 2010

El dia desprès


El millor Barça després de tretze jornades


El 5-0 sobre el Reial Madrid ha col·locat el Barça 2010/11 com a millor equip barcelonista a la història de la Lliga després de la disputa de les primeres tretze jornades, amb onze victòries, un empat i només una derrota.

Els precedents històrics inviten a l’optimisme. Sempre que el Barça ha acumulat 32 punts o més després de tretze jornades ha acabat proclamant-se campió de Lliga.

La primera Lliga de Cruyff

A la Lliga 1990/91, el Dream Team que entrenava Johan Cruyff va tenir un inici fulgurant, amb sis victòries consecutives d’entrada, davant l’Espanyol (0-1), el València (3-1), el Betis (2-3), el Valladolid (1-0), el Tenerife (0-1) i l’Athletic de Bilbao (4-1). Després es va patir alguna ensopegada, com la derrota davant de l’Atlètic de Madrid (2-1), però a la jornada tretze, després de guanyar el Mallorca al Camp Nou (2-1) el balanç era envejable: deu victòries, dos empats i una derrota, amb 26 gols a favor i nou en contra. Finalment l’equip blaugrana es va proclamar campió, amb 57 punts, deu més que l’Atlètic de Madrid.

La mentalitat guanyadora de l’equip de Rijkaard

De la mà de cracs com Ronaldinho, Eto’o, Deco, Xavi, Puyol, Iniesta i Valdés, la Lliga 2004/05, la segona del tècnic Frank Rijkaard, va esdevenir triomfant per al Barça. A la jornada tretze (victòria a Getafe per 1-2) ja s’havia fet forat amb el segon classificat, ja que els 32 punts de l’equip barcelonista (10 victòries, un empat i una derrota al camp del Betis) suposaven un avantatge de set punts sobre un Reial Madrid que ja havia estat derrotat al Camp Nou per 3-0. El títol es va guanyar amb 84 punts, quatre més que l’equip madridista.

La primera de Guardiola

Per bé que els inicis van ser decebedors (1-0 a Numància i 1-1 al Camp Nou davant del Racing), a la Lliga 2008/09 el Barça de Guardiola va encadenar una ratxa impressionant de nou victòries consecutives i després de la jornada tretze (triomf a Sevilla per 0-3) el balanç era espectacular: deu victòries, dos empats i una derrota. Els 32 punts representaven un avantatge de sis sobre el Reial Madrid. Finalment, 87 punts pel Barça i 78 pels blancs. Aquella Lliga va ser l’inici d’una època daurada pels colors blaugrana.

Els de Guardiola continuen batent marques

A la Lliga 2009/10 el Barça no es va relaxar. Ben al contrari, va continuar trencant rècords i meravellant tothom amb el seu joc excels. De fet, a la jornada tretze ja havia establert una nova marca amb deu victòries, tres empats i cap derrota. Les xifres no enganyaven ningú, i després de la victòria davant del Xerez (0-2), els homes de Pep Guardiola van assolir un nou rècord de 33 punts, cinc per sobre (amb un partit més) d’un Reial Madrid que tanmateix no va afluixar en tot el campionat i va obligar el Barça a guanyar la Lliga amb 99 punts.

Un 5-0 que possibilita un nou rècord de puntuació

Però aquest equip té la virtut de no acomodar-se mai i continua superant-se a si mateix. Així a la Lliga 2010/11 s’ha arribat a la jornada tretze amb un nou rècord de puntuació (34), gràcies a les onze victòries i l’empat aconseguits, amb una única derrota al Camp Nou davant l’Hèrcules (0-2). Però deixant de banda aquesta ensopegada el Barça porta una trajectòria gairebé immaculada, amb sis victòries de sis a camp contrari (amb un 0-8 a Almeria) i un històric 5-0 al clàssic que deixa el Reial Madrid dos punts per sota. Les expectatives són, doncs, immillorables.