Penya Barcelonista de Lisboa

dimarts, d’octubre 30, 2007

“Si volem títols cal millorar fora de casa”



Carles Puyol ha parlat amb Barça TV i www.fcbarcelona.cat. Ha repassat tots els temes que giren al voltant del Barça i creu que l’equip encara ha de millorar fora de casa.
És el caràcter i el cor de l’equip, el capità.
Carles Puyol va tornar al camp del Llevant després de superar una lesió al genoll que l’havia tingut 3 mesos aturat. En les últimes setmanes, a més, ha tornat a ser notícia perquè ha jugat de nou, i de manera excel.lent, en la posició en la qual va començar al primer equip, la de lateral. Puyol ha parlat a fons amb Barça TV i www.fcbarcelona.cat de tot això i dels diferents aspectes que envolten l’actualitat blaugrana.
- Ha estat 3 mesos de baixa per lesió i s’ha perdut tota la pretemporada. Com s’ha sentit en aquests primers partits?
“La veritat és que ha estat dur. Quedar-te sense vacances... Quan et donen la notícia es difícil d’assimilar. Però t’has de mentalitzar i començar a treballar des del primer dia. Jo crec que hem fet una molt bona feina i quan he començat a jugar et vas sentint millor.” - Està al 100 per 100 o encara li falta?
“Jo em trobo molt bé però encara em falten coses. És lògic després d’estar 3 mesos sense jugar a futbol, però fent treball de camp de mica en mica vaig agafant el ritme.” - Milito, Thuram, Márquez i Oleguer van fer molt bona feina mentre va estar de baixa.
Creu que aquest any té més competència i que serà més difícil guanyar-se un lloc?
“És bo que hi hagi competència. He gaudit moltíssim veient els partits des de fora. Està clar que tots els jugadors volem jugar, però han fet molt bona feina. Tenim jugadors de molta qualitat, tots seran molt importants. Tenim moltíssims partits, no hi ha descans i tots tindrem les nostres oportunitats. Està bé que hi hagi competència perquè així tothom dóna el 100 per100 i mai et pots relaxar.”
- A Glasgow el Barça va jugar amb una defensa formada per 4 centrals (vostè, Thuram, Milito i Abidal). Com es va sentir tornant al lateral dret? S’ho va passar bé?
“Sí. Vaig gaudir. És una posició en què feia temps que no jugava. Tampoc no tenia un extrem per marcar. Tenia més llibertat per pujar, sobretot a la primera part.”
- Rijkaard, en l’última roda de premsa, va comentar que aquesta opció es podia repetir, sobretot en partits fora de casa. Ho prefereix?
“El que decideixi l’entrenador m’està bé. També és lògic, tinc molt clar el que sóc. Primer sóc defensa, i els laterals són molt ofensius, han de pujar molt. Jo ho puc fer però hi ha altres jugadors per als quals és més natural.”
- Se sent més còmode de central?
“Les dues posicions m’agraden molt. Ara he jugat més de central i és on tinc els moviments més agafats. Però no tinc cap problema a jugar de lateral.”
- Quina és la parella preferida de Puyol?
“Qualsevol. Amb tots m’hi trobo bé. Amb uns perquè hi portes més temps, però, per exemple, Milito és un jugador que sempre està ben col.locat, que parla molt i et facilita molt la feina.”
- L’arribada de futbolistes com Abidal, Touré i Milito han ajudat l’equip a ser més sòlid?
“Sí. Són jugadors molt bons, estan fent molt bona feina. S’han adaptat molt ràpidament i crec que sumen a l’equip.”
- Quina valoració fa de cadascú? A Milito tots el coneixíem pel que havia fet al Saragossa, però l’han sorprès Abidal i Touré?
“Sí. Amb Touré només hi he jugat un partit. Però, veient-lo des de fora, ha fet una gran feina. Ha donat equilibri a l’equip en una posició de la qual s’ha parlat moltíssim. D’Abidal m’ha sorprès la força amb què treballa tota l’estona. No para mai. És un molt bon fitxatge.”
- En els últims partits el joc del Barça ha estat previsible?
“Sí. No hem fet bons partits. A Glasgow vam intentar jugar a futbol però l’equip contrari també ha de voler jugar. Sí, és veritat que a la segona part ens va faltar agressivitat. I contra l’Almeria no es va veure un joc brillant.”
- Com es canvia?
“Hem de treballar, buscar la forma de crear els espais, moure ràpidament la pilota. Tenim jugadors de qualitat. Trobarem les solucions segur”.
- Ara toca partit fora de casa. Per què els resultats com a visitant estan sent tant diferents dels aconseguits al Camp Nou?
“És una cosa que no entenc. Tenim un bon equip, es preparen bé els partits, però no acaben de sortir bé les coses. Si volem guanyar títols aquí hem de millorar.”
- I què creu que s’ha de millorar fora de casa?
“No sempre pots jugar de la mateixa manera. La nostra filosofia és fer un joc ofensiu però hi ha vegades que hem de fer un altre futbol. Fora de casa hem de vigilar una mica més.”
- El que està clar és que l’aturada de seleccions no va arribar en un bon moment ja que l’equip havia agafat un bon ritme.
“Són aturades llargues. Tenir tants jugadors de qualitat comporta que gairebé tots van amb les seves seleccions. Has de sumar partits, viatges, no pots preparar els partits i el rival, en canvi, sí que ho pot fer. És normal que s’acusi. Esperem que en la propera aturada no ens passi això.”
- Txiki diu que hi ha alguns futbolistes que han arribat al límit. Se senten esgotats física i mentalment?
“Jo he jugat pocs partits i em trobo bé. Però és veritat que hi ha moments que estàs cansat, i, sobretot, de cap. I és que tot va tan ràpid, sense descans... Per això tenim una plantilla com la que tenim i ha de ser més fàcil”.
- Com a capità, veu l’equip mentalitzat per no repetir els errors comesos la temporada passada?
Ha detectat canvis en positiu?
“Sí. Ens ha de servir d’experiència. Sí que l’equip en té moltes ganes, de guanyar. Es veu als entrenaments. L’equip està mentalitzat per fer coses importants.”
- Els capitans han parlat amb la resta de l’equip sobre el codi intern de conducta?
“Hem de fer-ho d’aquí poc. Ho hem parlat entre els capitans i ara ho parlarem amb l’equip.”
- Al marge del codi, entén que aquest any estiguin més vigilats per l’entorn?
“Sí. Però també és conseqüència de la temporada passada. Jo crec que tots ens vam emportar una gran desil.lusió i la gent no vol que ens torni a passar. Per mi no és cap problema però sempre que es respecti la vida privada. Som gent jove i també hem de tenir llibertat. Jo crec que es pot fer tot al seu moment i no hi ha d’haver cap problema.”
- Per primera vegada hem vist notícies als diaris relacionades amb la vida privada dels jugadors. Això afecta la plantilla. Creu que s’ha arribat a un punt que, per a la gent, val tot?
“No només amb els futbolistes. Si mires programes de televisió, sembla que val tot. I això és preocupant i trist. Perquè no deixem de ser persones i se’ns ha de valorar pel que fem al terreny de joc.”
- Com veu Ronaldinho?
“Bé. S’ha creat un debat on no n’hi ha cap. Ronnie és importantíssim per a nosaltres i si volem guanyar títols el necessitem. No sempre pots jugar bé però ell està tenint bona actitud, està treballant i, per a nosaltres, és un jugador molt important.”
- És feliç a Barcelona?
“Sí. Però quan sempre s’està parlant de coses, t’afecta. Encara que diguis que no, al final sempre acaba afectant. Per part meva té tot el meu recolzament. Ell ho sap, jo he parlat molts cops amb ell i l’equip està al seu costat.”
- Creu que podrem tornar a veure el Ronaldinho de temporades anteriors?
“Ell aportarà tot el que té, que és moltíssim. Qualsevol equip voldria tenir Ronaldinho. El tenim nosaltres. Doncs gaudim-lo. Jo crec que aquesta ha de ser l’actitud nostra. Per mi, tenir-lo al meu equip és un honor.”
- El lideratge de Ronaldinho s’ha traspassat a Messi?
“Messi està fent una temporada espectacular. No se li ha de donar tota la pressió. Per això tenim grandíssims jugadors. S’ha de repartir la pressió. Així és més fàcil i millor per a tots. Però és veritat que està jugant molt bé. Està creant perill, marcant gols. L’afició i la premsa et posen a dalt de tot, però això no vol dir que el Ronnie no sigui important i que ara tot depengui de Messi. Hi ha molts més jugadors que aporten coses.”
- El preocupa que els elogis de l’entorn distreguin Messi?
“Em sembla que no l’afecten. Ell és molt tranquil, és feliç jugant a futbol i ja està. Té els peus a terra i si no ja hi som nosaltres per fer-li veure que és molt bon jugador però que encara ha de créixer i millorar. I si té aquesta actitud encara pot ser millor.”
- L’equip té Messi-dependència?
“No hi ha Messi-dependència, però és un jugador important que ara mateix està en un moment extraordinari, i l’hem d’aprofitar. És un jugador diferent que sempre et pot resoldre un partit.”
- Henry s’ha tret la pressió de marcar al Camp Nou?
“Sempre és important. Els davanters depenen del gol, però Henry fa més coses. No només se l’ha de valorar pels gols que marca sinó pel treball que està fent. Sempre s’està movent, demanant la pilota, creant espais... Si no els aprofita ell, deixa espai per a un company. I això també s’ha de valorar. No només si marca gols. També surt d’una lesió de molt de temps. És un dels millors jugadors i en gaudirem molt.”
- Henry necessita un mica més de temps perquè us conegui i el coneguin?
“El temps d’adaptació sempre és important. A part del temps de d’adaptació, també ho és sortir d’una lesió. No pots millorar d’un dia per l’altre, sinó que necessites temps, de mica en mica. Amb els partits anirà cap amunt.”
- Parlant d’adaptació, com veu Bojan i Giovani?
“Són dos grans jugadors. Estan treballant molt bé, amb molt bona actitud. Comencen a tenir minuts i els estan aprofitant. És important. Amb la plantilla que tenim tots seran bàsics, els necessitem a tots.”
- Creu que Bojan es mereix més minuts?
“Tots els jugadors el que volem és jugar. I tots es mereixen minuts. Per desgràcia només en poden jugar onze, més els tres canvis, i no sempre és fàcil. Però ells han de continuar treballant, no poden abaixar els braços. Són molt joves, han d’aprendre cada dia. És una sort també que, amb l’edat que tenen, puguin estar en un equip amb grandíssims jugadors. Si tenen actitud, no tindran cap problema, milloraran i tindran la seva oportunitat. De fet, l’han tingut i l’estan aprofitant. Bojan és un jugador que té els peus a terra. El dia que no juga, pot estar enfadat, però com tots. Però ell l’endemà treballa molt bé, amb molt bona actitud. El que ha de fer és esperar la seva oportunitat. I, quan la tingui, donar-ho tot. Després hi haurà dies millors i pitjors. Ara, si surt dos dies i no marca, no es podrà dir: ‘Bojan no serveix’. Se’ls ha de vigilar i protegir.”