dimecres, de març 24, 2010

Victòria tàctica (2-0)

El Barça ha guanyat l’Osasuna gràcies als gols a la segona part d’Ibra i Bojan. El conjunt blaugrana ha acabat desactivant la defensa contrària després de retocar l’esquema de joc quatre vegades.

Dos vells coneguts, Pep Guardiola i José Antonio Camacho, s’han reptat en una gran batalla tàctica des de les banquetes del Camp Nou. El conjunt que dirigia el tècnic murcià s’ha fet amb la seva durant l’acte inicial, en què el Barça, imprecís, ha utilitzat fins a tres posicionaments diferents sense èxit. En el segon, els locals han intensificat el seu domini i l’han materialitzat amb els gols d’Ibrahimovic (min 72) i Bojan (min 87).

Inici desconcertant

Estrenava dibuix el Barça amb un rombe al mig del camp, format per Busquets a la contenció, Iniesta i Touré de volants i Messi a la mitja punta. Semblava que ho feia amb bon peu, ja que, tot just al minut 1, ha creat una bona oportunitat per mitjà d’Ibrahimovic. Tot i això, un Osasuna molt ben plantat s’ha fet fort a la medul•lar i ha amenaçat amb accions perillosíssimes, com ara un xut a boca de canó de Vadocz que ha salvat Valdés amb una mà salvadora (min 3).

Moviments tàctics

Al minut 10, veient els seus homes incòmodes sobre la gespa, Pep Guardiola ha canviat l’esquema, ordenant el 4-2-3-1 que havia donat bons fruits en cites anteriors. Malgrat la reestructuració, al Barça li seguia costant fer-se amb el control i l’entrenador culer ha tornat a intervenir al minut 20, ara per establir el 4-3-3 de sempre. Els jugadors culers eren tot voluntat, però els hi mancava fluïdesa per desfer-se de l’avançada pressió osasunista. No se n’han sortit durant tot el primer temps. Els puntes no aconseguien enllaçar amb els seus companys.

Més frescor

L’entrada del Pedro a la represa ha contagiat entusiasme a l’equip, que ha recuperat el 4-2-3-1 per potenciar les bandes. De seguida s’ha vist un Barça més agressiu, més centrador, amb més instint assassí. Per un pèl Messi no ha pogut connectar una centrada de Pedro quan es trobava sol davant Ricardo (min 52). A continuació li ha faltat un centímetre per rematar l’assistència de Touré. Feia la impressió que els blaugrana estaven molt a prop d’ensorrar el mur navarrès. Perquè l’Osasuna ja es limitava únicament a defensar-se.

Alliberador Ibra

Els minuts passaven i, amb la indignació del públic per l’actuació arbitral de rerefons, les urgències començaven a notar-se en els de Guardiola. El Camp Nou s’ha alliberat amb l’1-0, al minut 72. S’ha originat amb una de les millors jugades del matx, des de la banda esquerra, amb Iniesta i Maxwell de protagonistes. Ibrahimovic, en el lloc oportú, ha marcat a plaer després de la centrada del lateral brasiler.

Amb el resultat advers, Camacho ha estirat línies, aprofitant l’entrada de futbolistes de refresc. El Barça, lluny de conformar-se, s’ha abocat a la recerca del segon. El partit estava trencat, completament obert. No pels mèrits de l’Osasuna, que no ha xutat ni un sol cop a porteria en tota la segona part, sinó per la igualtat en el marcador. La sentència definitiva l’ha signat Bojan, en culminar un nou eslàlom d’Iniesta des de l’extrem. Partit tancat i tres punts més.